Restore Proton Saga Orion 1986 by Saga Pekak

  • 🎬 Video
  • ℹ️ Published 8 months ago
preview_player
UC4-aHXXwfw6PVIR3_fThOtA


Welcome to Galeri Kereta TV!!! We upload rare, original, awesome and special short videos of Car and Motorcycle.

Our Channel is the best place to see all custom rare car around the world.
#galerikereta #sagapekak #protonsaga



In most of our HD 1080p 60fps videos, we take a look at the exterior design and interior arrangements of the vehicle, so you can receive a general idea and appreciation of a certain brand or model.

Your comments and input is highly appreciated.

Thanks for watching and stay tuned! A lot more to come...


You can find us on our official facebook and google+ pages:

All the video using Sony A7 III.


proton saga, proton saga orion, proton saga lama, proton saga restoration, galeri kereta, gk review, gk b roll, proton saga orion, restore proton saga, restore proton saga orion, saga pekak, zamrud green saga, saga orion 1986, first edition saga, proton saga tun, how to restore proton saga, kereta saga lama, kereta saga restoration, lampu stanley proton

proton saga, proton saga orion, proton saga lama, proton saga restoration, galeri kereta, gk review, gk b roll, proton saga orion, restore proton saga, restore proton saga orion, saga pekak, zamrud green saga, saga orion 1986, first edition saga, proton saga tun, how to restore proton saga, kereta saga lama, kereta saga restoration, lampu stanley proton

proton saga, proton saga orion, proton saga lama, proton saga restoration, galeri kereta, gk review, gk b roll, proton saga orion, restore proton saga, restore proton saga orion, saga pekak, zamrud green saga, saga orion 1986, first edition saga, proton saga tun, how to restore proton saga, kereta saga lama, kereta saga restoration, lampu stanley proton

💬 Comments
Author

Jujur saya kata walau sudah lebih 30 tahun, ini adalah model kereta yang sejuk mata memandang. Mengimbau banyak memori. Teringat model yg sama tahun 1985 ABF9797.

Author — SYED ASNIZAM SYED OMAR

Author

Kereta ni park depan pintu entrance Petronas Bentong.

Memamg lawa kereta Proton Saga Orion ni, saya da tgk depan mata sendiri. Kondisi kereta ni mmg cantik betul! See it for yourself

Author — Rehan Rosli

Author

Teringat kereta ayah, sebiji warna and interior dia. Beza ayah punya pakai spot rim 15” warna gold siap ade tulisan proton kt cap. Kereta pun dah jual dh. Rim pun jual asing org offer harga tinggi. Kenangan betul saga tu.

Author — nur hakim

Author

Tahniah Encik Hafiz kereta penuh kesenian original Proton Saga 👍👍👍

Author — zul sani

Author

1985-1990- The Beginning
1990- 1996- The Golden Age of Proton Part 1
1996-2004- The Golden Age of Proton Part 2
2004-2006- The Darkest Era of Proton Part 2
2006-2012- The Bronze Era of Proton
2012-2017- The decline of Proton aka The Darkest Era of Proton Part 2
2017-Present- Proton's Silver Era

Author — Andrew Yu Young Earn

Author

Time travel ke zaman dulu2.. rasa rindu tngok kereta lama mcm ni..♥️

Author — The Kill

Author

Orion saga😍🙌, mmg puas hati bila dapat restore suma😁 tahniah bang👍

Author — Aro Jepun [Perkongsian Ilmu Kemahiran]

Author

rindu nak naik Saga lama ni.. suspension dia paling selesa bila jalan straight... mcm terapung2 je. hehe

Author — Faisal Firesoul

Author

Teringat kereta lama bapa saya Orient 1.5 tahun 1985 BCH9797. Ada bersama sehingga 1996 Memang mantap

Author — Chase Mountain

Author

ketika itu saga orion sangat unik kerana keseluruhan body termasuk bumper warna yg sama...sebelum ni org malaysia hanya nampak bumper warna hitam & chrome sahaja! :)

Author — Travel & DIY Forever

Author

Cantik kereta. Kalau beli kereta biasanya kita suka tukar² aksesori, body part, sport rim...tapi bila kereta dah jadi "legen" mcm ni, brg yg keluar ori sangat "bernilai" bg yg tau....dan cantik.

Author — aBang Chik

Author

Kemas & Mantop....teruskan utk model Proton yg lain... kena gaya, boleh bukak galeri :)

Author — md.fahmin

Author

So clean, saya masa kecik-kecik dulu minat yang Megavalve, tah kenapa tapi nampak macam class gitu dengan kaler two-tone dia.

Author — Adib Muhammad

Author

cleanest Orion ive ever seen. mengenang zaman budak2 dlu naik keta pakcik bru beli pusing kg. sama kaler, same interior.

Author — Farhan Akmal Azmi

Author

Lekat sticker "Lulus Proton" dan kereta dah complete.😉

Author — RK

Author

Seat saga first batch corak garis2. Lepas tu seat warna gelap. Beza juga bentuk lubang dpn panel emblem, signal tepi depan, bamper, meter, seat. Kalau x silap proton saga generasi pertama ni ada 3 batch. Last 1992, pada masa yg sama versi facelift, iswara kluar.

Author — Teddy DieyRSS166

Author

Teknologi "cassette player" ni masih ada pada Proton Tiara 1.1 GL(M) tahun 1997 saya. Cuma, sekarang ni tak jumpa kedai jual kaset dah!

Next, apabila saya beli Proton Persona 1.6 (A) pada tahun 2007, kereta ni didatangkan dengan teknologi "CD player", tercanggih pada masa tu!

Isteri saya beli Proton Saga 1.3 (A) VVT pada tahun ni, 2021, kereta tahun 2021 didatangkan dengan teknologi "Bluetooth"!

Kalau anda tak tahu, boleh tanya anak², mereka pandai guna teknologi ini, 🤣

Author — KHAIRUL AMRI BAHARI

Author

Next project - Proton Saga Iswara restoration. Memang minat kalau Saga Iswara next in the list. Thumbs upp for this video

Author — RK

Author

Terbaik, sangat cantik dan lawa... Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan untuk tahun 2021... Amin 🤲

Author — mohd hafizi

Author

Proton yang zaman zaman awal ni, sekarang macam cool gila. Kalau restore lawa camni, geram gila tengok.

Author — MsJ